Σε δυο ημέρες τιμάται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου και μόλις αγόρασα τα υλικά που χρειάζομαι για να φτιάξω τη φανουρόπιτα, όπως κάθε χρόνο!!! Ακολουθώντας την παράδοση, θα πάμε και φέτος να προσκυνήσουμε την εικόνα του ..εκεί στο εκκλησάκι του κάτω από τα πλατάνια... πάνω στην εθνική οδό Ρεθύμνης - Ηρακλείου!! Παραμονή και ανήμερα, πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη συρρέει στην εκκλησία , με ευλάβεια και πίστη για να προσκυνήσει και να ανάψει το κερί του και τη λαμπάδα του! Είναι ένα μέρος που πιστεύω ότι βοηθάει την ψύχη να γαληνέψει - όχι μόνο τη δική μου, αλλά και πολλών άλλων! Εν αναμονή λοιπόν όλων αυτών, θα κάνω την προετοιμασία μου και μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή της Φανουρόπιτας που θα φτιάξω. Είναι μια συνταγή "οικογενειακή" και πολύ νόστιμη..!!!!!!!! Φτιάξτε την και... θα με θυμηθείτε!!!
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 ποτήρι νερού (150 ml) ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 ποτήρι (100 γραμμ.) ζάχαρη
- 2 ½ ποτήρια νερού (750 ml) φρεσκοτριμμένο πορτοκάλι
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
- 800 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 200 γραμμ. σταφίδα
- 1 κ.σ. μπέικιν
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- ταψί 30 εκ. καλά λαδωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, το προσθέτουμε στα υγρά. Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε τη σταφίδα και ζυμώνουμε το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180οC.
Το αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 180οC, στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.
Καλή Επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου